Bukkehorn – går der nu ged i den?

Bukkehorn kan både findes på hovedet af en gedebuk og direkte på marken  – og det er nu det sidste, hvor bukkehorn dyrkes som en afgrøde, som jeg er mest interesseret i. Men hvorfor dette besynderlige navn? Kik godt på plantens frøbælge. Når de springer op, så kan de med lidt god vilje ligne horn og skæg på en gedebuk – og deraf navnet.

Botanisk tegning af bukkehorn
Botanisk tegning af bukkehorn
Bukkehornkapsel
Bukkehornkapsel
Gedebuk
Gedebuk

Herhjemme bruges bukkehorn mest som grøngødning, da den ligesom andre bælgplanter er god til at binde kvælstof i jorden. Men planten stammer fra Asien og det er måske også som en bestanddel af karry, at vi kender den allerbedst. Det er bukkehorn, der giver karry sin karakteristiske aroma og spiser man planten, kan selv små mængder resultere i, at lugten udskilles gennem sved og urin – det er helt ufarligt ligesom med asparges.

Bukkehorn og sundhed

Bukkehornsfrø  har vist sig at have en god effekt overfor sukkersyge og planten indeholder antioxidanter, der virker beskyttende mod forskellige kræftformer.

Knap så veldokumenteret er det, at bukkehorn skulle virke muskelopbyggende og have en slankende effekt.

Man behøver jo heller ikke altid spise ting bare fordi de er sunde – måske bliver man sundere af at spise noget der smager godt? Og dyrker du bukkehornsfrø som mikrospirer , f.eks. i en tiny garden, så smager de som et helt indisk krydderimarked. Spicy med dybde og friskhed, karry-agtigt – og så alligevel helt sin egen.

Bukkehornsspirer
Bukkehornsspirer

Vi havde taget den nemme løsning en aften og købt pizza med hjem. Den var med kartoffel og bacon og smagte sådan set rigtig godt – men med bukkehornsspirer ovenpå gik det hele virkelig op i en højere enhed – de forskellige smage komplementerede hinanden på bedste vis. Næste gang skal jeg prøve dem i en club sandwich – eller måske til gedeost?

Kilde: Den store danske encyklopædi

0 kommentarer “Bukkehorn – går der nu ged i den?Tilføj din →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *