Radise mikrogrønt

Som barn var jeg meget fascineret af de smukke røde radiser, men jeg synes de var alt for stærke at spise. I dag er jeg fascineret af mikrogrønt og hvor meget smag der rent faktisk er i de bittesmå spirer, for selv om de er små, så er de pakket med ren og skær radise-smag.

Som mikrogrønt har jeg valgt den skønne China rose med stærk pinkfarvede stængler og Rambo med smukke dyb-violette blade. Som en nyhed introducerer vi Daikon radisen med hvide stængler og grønne blade. Daikon kendes som voksen grønsag også som Kina-radise. De har alle en kraftig smag af friske radiser og er supergode oven på ostemaden.

Sundhed

Alle spirer er fyldt med gode næringsstoffer og vitaminer. Radisespirer har et særlig højt indhold af vitamin C, B3 og B6 samt mangan.

Lykken er at dyrke sin egen mad

Findes der noget bedre end at se frø spire og gro? Og at smage på noget af det man selv har dyrket? Ja, det gør der sikkert, men mon ikke en top10 placering kunne være aktuel? Det gode ved mikrogrønt er at det kan dyrkes året rundt og at der kun går en uges tid fra du sår frøene til du kan høste de lækre og sunde spirer.

Sådan dyrker du radisespirer

 • Vand hampemåtten godt, den skal være gennemblødt
 • Så radisefrøene ovenpå i et tæt lag
 • Vand hver dag og sørg for at måtten aldrig tørrer ud
 • Høst smagfulde radisespirer efter en uges tid

Radiser er ikke så svære at dyrke, men her er et par ekstra tips, der kan hjælpe dig undervejs:

Uens spiring

Prøv at vande lidt mere og lidt oftere eller dæk frøene med våd køkkenrulle indtil de selv løfter det af. På denne måde sikrer du høj luftighed omkring det enkelte frø og det fremmer spiringsprocessen.

Er der mug på?

Sandsynligvis ikke – men radiser danner fine hvide rodhår nede ved basis af stænglen og det kan godt forveksles med mug. Men mug og andre svampe infektioner er oftest grønne eller sorte, de hvide rodhår er helt ufarlige og hjælper planten med at optage vand og næringsstoffer.

Bemærk de små hvide rodhår på de 2 yngste spirer og hvordan frøet først sætter rod og dernæst kimblade.

Haps

Spis spirerne rå som pynt på din ostemad, i sandwichen, på toppen af suppen, i friske forårsruller, i salaten eller i en mousse med røget fisk. Radisespirer er gode til at give det stærke, aromatiske indslag i dine retter.

Vil du dyrke dine egne radise spirer? Så læs mere her om de 3 forskellige slags radisefrø vi fører hos tiny gardens.

 

2 kommentarer “Radise mikrogrøntTilføj din →

 1. Hej! Jeg har sådd mine daikonfrø som beskrevet, og de har nå ligget på en fuktig hampmåtte siden fredag, men det skjer ingenting. 1-2 av frøene har fået en lille bitte spire, men jeg synes det er mange dager der ingenting sker…spesielt hvis spirene skal nå at blive ferdige spirer på en uge? Det har jo nå gått 5 dager hvor ingenting har skjedd…
  Jeg ser andre steder at de anbefaler at raddisefrø skal ligge i bløt 8-12 timer før man spirer dem, er det noe jeg skal prøve i neste omgang?
  Takk for råd og hjælp!

  1. Hej Solveig,
   Tak for din henvendelse. Din beskrivelse svarer til forløbet efter 2-3 dage, herefter skulle kimbladende gerne begynde at vise sig. Det lyder lidt som om at spiringen er gået i stå, og dette kan ske, hvis hampemåtten ikke er våd nok. De små spirer tåler ikke at tørre ud, så det er vigtigt at vande hver dag.
   Du kan godt lægge frøene i vand nogle timer inden du sår, det gør at frøene optager vand og har lettere ved at spire. Personligt gør jeg det kun ved ærter.
   Håber du kan bruge rådet – ellers er du velkommen til at skrive igen.
   Mange mikrogrønne hilsner Helle, tiny gardens

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *