Hvad er mikrogrønt?

 Microgreens – Mikrogrønt – Mikrospirer

Mikrogrønt er små planter, som man høster meget tidligt – de allerfleste på kimbladsstadiet – akkurat ligesom karse. Kimblade er det allerførste sæt blade planten udvikler. Mikrogrønt er en form for krydderurter, som du let selv kan dyrke i din vindueskarm.

Mikrogrønt består af en stilk og det første bladpar, kimbladene. Man kan godt dyrke dem lidt længere, så det første rigtige bladpar netop er begyndt at komme frem, men de fleste mikrogrøntsager smager bedst, jo yngere de er. Undtagelsen der bekræfter reglen er ærtespirer, hvor man kan vente med at høste til de første slyngtråde har udviklet sig.

Hvad er forskellen?

Mikrogrønt kan godt minde om spirer. Det der adskiller mikrogrønt fra spirer er måden man dyrker dem på.

Mikrogrønt dyrkes i et medie, hvor det kan slå rod. Man vander mediet og planten har en opret vækst. Ved brug klippes spirerne af over frøet.

Spirer, som f.eks. bønnespirer, dyrker man typisk i et glas eller en beholder, hvor spirerne ligger løst. Man skyller spirerne 2 gange om dagen og dræner derefter vandet fra.  Man spiser hele spiren med rod og ofte også frøskal.

 

Hvor kommer mikrogrønt fra?

I følge wikipedia stammer mikrogrønt fra 1980ernes Californien, hvor trendy kokke brugte mikrogrønt som smags-, farve- og teksturgivere til kulinariske frembringelser. Jeg erindrer nu at have spist karse væsentlig tidligere, men selve begrebet, mikrogrønt, og udforskningen af de forskellige frø’s muligheder – det passer nok meget godt med at det er startet i Californiens hippie-miljø.

Herhjemme bruges de mikrogrønne smagseksplosioner ofte på restauranter til at fuldende det visuelle og smagsmæssige indtryk. 

Udover karse, kan man som regel købe ærtespirer og solsikkeskud i dagligvareforretninger – og nogle gange ser man også andre former for spirer i specialforretninger. Men vil man have et større udvalg, så må man dyrke det selv – og det er heldigvis heller ikke så svært.

Der findes en lang række forskellige frø, der er velegnede som mikrogrønt, jeg har listet dem, jeg synes fungerer bedst nedenfor. Vær opmærksom på, at ikke alle frø egner sig til at blive dyrket som mikrogrønt og at nogle er deciderede giftige.

  • Basilikum
  • Broccoli
  • Bukkehorn
  • Chia
  • Karse
  • Kløver
  • Koriander
  • Mizuna
  • Pink grønkål
  • Radise
  • Rucola
  • Sennep
  • Solsikke
  • Ært

Vil du se tiny gardens aktuelle udvalg af frø til mikrogrønt, så klik her.

Dyrk dine egne økologiske krydderurter
Dyrk dine egne økologiske krydderurter